Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Az új kór: exorexia


Az új kór: exorexia
 
Világszerte dúl a fitnesz-őrület. A fogyni vágyók közül egyre többen választják a testmozgást a koplalás helyett. És új betegség, az exorexia, vagyis az edzésmánia szedi áldozatait. 
 
Napi öt óra a kidőlésig
Lilla (28) bár nem fitneszversenyző, de korábban naponta akár kétszer is képes volt lejárni. "Annak ellenére, hogy normális testsúllyal rendelkeztem, evés után undorítóan kövérnek éreztem magamat - mondja. - Kipróbáltam különböző fogyókúrákat, de eredménytelenek voltak. Egy megoldást láttam: gyorsan le kellett magamról égetni az összes zsírt. Néha fájdalmasan sokat edzettem, újabb és újabb sorozatokat akartam csinálni. Öt órát töltöttem naponta a teremben, teljesen elszakadtam a barátaimtól, önmagam árnyéka lettem és teljesen kilátszódtak már a bordáim. Egyik edzés közben elájultam és leestem a futógépről. A kórházban tértem magamhoz. Az orvosok, amikor meglátták, hogy milyen vékony vagyok, sürgősen pszichológushoz küldtek."
 
A lélekbúvár megállapította, hogy Lilla egy itthon alig ismert betegségben, az exorexiában szenved. A probléma lényege, hogy a fogyni vágyó edzésmániássá válik és elmosódnak előtte az egészséges határok. Az áhított fogyás kedvéért képes kikészíteni a saját testét, ráadásul miután csontsoványra fogyott, ugyanolyan "kövérnek" látja magát, mint előtte. A betegség tünetei kísértetiesen hasonlítanak az anoreixia vészjeleihez. Mindössze annyi a különbség, hogy az utóbbinál nem a mozgás, hanem a koplalás során veszti el az ember a racionalitását.
 
Tönkretesz a féltékenység 
Az exorexiás betegek nem tudják elfogadni saját magukat, és egy olyan énképet tűznek maguk elé, amit képtelenek elérni. Klaudia (32) például fiatalodni akart, ugyanis félt, hogy öt évvel fiatalabb párja elhagyja egy csinosabb nőért. Arra azonban nem számított, hogy majd pont csontsovány külseje riasztja el szerelmét. "Mindig érdekeltek a fiatalabb férfiak, végre találtam magam mellé egy huszonhét éves lovagot - meséli. - Viszont az öröm mellett rengeteg bosszúság is járt Tomival. Képes voltam felidegesíteni magamat, ha ránézett egy fiatalabb nőre. Egy idő után féltékenységi rohamok törtek rám, a szobámban zokogtam, és azon rettegtem, hogy lelép. Nézegettem a különböző magazinokban szereplő sztárokat. Olyan csodásan akartam kinézni, mint ők, hogy megtarthassam. Drasztikus fogyókúrába kezdtem. Kinéztem az egyik edzőtermet és napi rendszerességgel lejártam. Alkalmanként lefutottam fél órát, utána pedig a gépeken is dolgoztam nehéz súlyokkal. Ráadásul egyre kevesebbet ettem.
Sikerült megszabadulnom hét kilótól, ez pedig tovább ösztönzött: megszállottan kergettem egy vágyálmot, amely rémségessé változott. Tomi szakított velem, mert már nem az a nő állt vele szemben, akibe beleszeretett. Egy idegroncs lettem, aki már az edzőteremben élt. Szomorúságomban ráadásul még többet sportoltam, hiszen egy-egy alkalom után kicsattantam a boldogságtól. Ahogy hazaértem és a magányomba roskadtam az öngyilkosság gondolatába ütköztem. Végül az egyik barátnőm elcibált egy pszichológushoz. Kezdem visszanyerni önmagam, de a boldogságom odaveszett. Nagy árat fizettem az elégedetlenségemért."
 
Sztár áldozatok
Geri Halliwell: A Spice Girls egykoron duci énekesnője a lánycsapat feloszlása után keményen dolgozni kezdett szólókarrierén. Geri első önálló klipjének forgatására olyan változáson ment keresztül, hogy a kész kisfilmen alig lehetett ráismerni.
 
Madonna: A táncos múlttal is rendelkező 48 éves popsztárnak soha nem volt gondja a súlyával, azonban Madonna kényszeresen szeretné megőrizni fiatalos külsejét. A sztár annak ellenére mániákusan edz, hogy már többen belekötöttek kidudorodó izmaiba és erektől duzzadó karjába.
 
René Zellweger: A Bridget Jones-naplójához több tíz kilót kellett híznia az egyébként vékony testalkatú színésznőnek. A forgatások végeztével René kemény fogyókúrába fogott és jelenleg is aktívan sportol, hogy leküzdje a rárakódott zsírpárnákat. (Forrás: egyperces.hu)
 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.