Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Beteg táplálékaink Tóth Gábor könyve


 Beteg táplálékaink - A salmonellától a madárinfluenzáig
Állatbetegségek - avagy amit a fogyasztóval megetetnek
Író: Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet
 
Néhány gondolatébresztő kérdés a kiadványból :
Milyen kockázatai vannak az állati eredetű termékek fogyasztásának?
Lehetnek-e veszélyes kórokozók a húskészítményekben?
Okozhat-e rákbetegséget a tejfogyasztás?
Kell-e félnünk a madárinfluenzától?
Melyek a megbízható és egészséges élelmiszerek?
 
A harmadik évezredtől sokan gyökeres változásokat reméltek. Az ezredfordulót átlépve azonban a korábbi kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, sőt erősödni látszanak. Ezek közül szinte a legszembetűnőbb az emberre is veszélyes állatbetegségek megszaporodása, gyakoriságuk emelkedése.
A madárinfluenza hírére a világon és hazánkban is sokan felkapták a fejüket – méltán, hiszen valós kockázatról van szó. Emellett azonban számos olyan, állatokkal és állati eredetű élelmiszerekkel összefüggő kockázati tényező létezik korunkban, melyek az előbbinél nagyobb veszélyt jelenthetnek egészségünkre. Nem tartunk tőlük, mivel alig ismertek széles körben, egy-egy húsbotrány, ételmérgezés által okozott tömeges megbetegedés vagy haláleset mégis jelzi: egyre kevésbé lehet biztonságban gyermek és felnőtt.
 
A táplálkozástudomány „ragaszkodik” a húsfélék, a tej, a tejtermékek és tojás rendszeres fogyasztásához, az élelmiszeripari résztvevők nem kis örömére. De milyen árat fizethet a fogyasztó, ha hiba csúszik a tudományos szemléletbe vagy a gyártási folyamatba?
Figyelembe veszik-e, hogy korunkban szinte minden „kifordult a sarkaiból”, és mind a mikrobiológiában, mind az emberi szervezetben és magatartásban mélyreható változások történnek?
Az emberek egyre betegebbek, és gyógyulni szeretnének. Ez azonban a túltenyésztett, beteges állatok felhasználásával, „titkos receptúrák” alapján készült élelmiszerek ajánlásával szinte lehetetlen. Beteges ember „beteges tápláléktól” nem lehet egészséges.
 
Ellentmondásos helyzet, hogy az élelmiszerek összetevőit és esetleges kockázatait nem az ismeri jobban, aki elfogyasztja, hanem aki gyártja és ellenőrzi.
Ezen szeretne változtatni e hiánypótló könyv oly módon, hogy átfogó ismeretanyagot, mintegy keresztmetszetet nyújt a lehetséges rizikófaktorok tekintetében.
Miről olvashat tehát e kötetben? Fenyegető állatbetegségekről, elhallgatott tendenciákról és vészjósló jelenségekről, a világjárványok okairól, rejtélyes prionokról, agresszív baktériumokról, daganatkeltő vírusokról és állati termékekkel összefüggésbe hozható rákbetegségekről, gyermekeinket is veszélyeztető parazitákról, az állattartás döbbenetes helyzetképéről, a „pácban” lévő haszonállatokról és a hullalisztről, az ételfertőzésekről és mérgezésekről, az állati termékek élettani hatásairól, a hobbiállattartás alapelveiről, valamint számos egyéb, fogyasztóra is tartozó aktuális területről - takargatás nélkül. És természetesen a megoldásokról, lehetséges kiutakról, az egészségvédő étrend alapelveiről és a megvalósítás lehetőségeiről.
  
Néhány pusztító járvány terjedése és állatvilággal való összefüggése
 A fekete halál
 
A 18. század előtti idők legfélelmetesebb betegségét, a pestist, a fertőzéssel együtt megjelenő sötét színű kelések miatt nevezték fekete halálnak.
I.e. 430-426 között, a pelloponészoszi háborúban ütötte fel a fejét először a pestis Athénban, a történetírás tanúsága szerint. A háborúskodás és a városok túlzsúfolt volta miatt gyorsan terjedt a kór és több tízezer ember lelte halálát. Maga Periklész athéni államférfi is ebben halt meg. Rómában Marcus Aurelius Antonius császár uralkodása idején a pártus birodalom ellen folytatott hadjáratból hazaérkező katonák terjesztették a pestist, amely az uralkodó életét is követelte 180-ban.
 
Egyéb (a könyvben olvasható) állatvilággal kapcsolatos világméretű járványok:
Világméretű influenzajárványok és okaik
A halálosztó Ebola
AIDS
 
AZ EMBERI RÁKBETEGSÉGEK KAPCSOLATA AZ ÁLLATVILÁGGAL
Az állatbetegségek és bizonyos humán kórképek közötti kapcsolat régóta foglalkoztatja a szakembereket. Ma már tény, hogy számos emberi légúti vagy emésztőszervi fertőzés, esetenként ételmérgezés valamilyen módon kapcsolatban lehet az állatokkal. Merőben új megfigyelést jelent azonban, hogy egyes, embernél előforduló rákbetegség mögött az állatban illetve állati termékben megbújó valamilyen részecske vagy kémiai anyag jelenléte húzódik meg. E területtel folytatjuk a tárgyalási részt.
  
A vírusok és a rák
A rák átvihető?
Első olvasatra megdöbbentőnek tűnhet, hogy a rákbetegség esetleg átadódhat egyik szervezetről a másikra, azonban a feltevés egyáltalán nem légből kapott. A rákbetegség másik egyedre való átvihetőségét állatkísérletekkel igazolták azokban az esetekben, amikor a rákot vírusok okozták. Mesterséges úton rákbeteggé tett egerek esetében a beteg állat teje az újszülött egerek döntő részében tumoros folyamatokat indukált. Amennyiben az újszülötteket anyjuktól elvéve vírusmentes anya mellé helyezték, az egerek rákbetegségének előfordulása elenyésző mértékűre csökkent. A többször megismételt, és hasonló eredménnyel zárult állatkísérletek azt jelzik, hogy a daganatos betegségben szenvedő állat, az anyatejjel, betegségének „rejtett csíráit” is átadhatta, amely iniciátor, vagyis rákbetegséget kiváltó tényezővé vált az utódok szervezetében.
Az állatkísérletek során a mesterséges vírusfertőzés sok esetben tumort okozott az állatokban. A tumor-vírusok – a megfigyelések szerint – a rákbetegség előidézése után a gazdaszervezetből másik szervezet felé veszik útjukat, amelyben ismét daganatot hozhatnak létre.
 
A rák átvihető ? –  további érdekességek a témában
Megerősödött Streptococcusok
 
A Streptococcusok (röviden Str.) szintén a jelző- vagy indikátor-mikrobák közé tartoznak, de emellett ételmérgezést okozó tulajdonságuk is ismeretes. Aerob, láncokba rendeződő, tejsavasan erjesztő, de gázt nem képző mikroorganizmusok. Közöttük számos állati és emberi kórokozó előfordul. E mikrobák – az előzőkhöz hasonlóan – a normál flóra alkotóiból alakultak át feltételesen kórokozóvá korunkban.
 
 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.