Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Akut derékfájdalom - lumbágó - Gyógyítani vagy békén hagyni?


A hevenyen kialakuló derékfájdalom az egyik leggyakoribb táppénzes ok a világban és Magyarországon egyaránt. Statisztikák szerint a fájdalom az esetek zömében hat-hét alatt magától is megszűnik. Régi kérdés a szakemberek között, hogy mennyire legyünk agresszívak az akut lumbago kezelésében. Egy amerikai tanulmány azt vizsgálta, hogy mi a jobb a betegnek. (Spine. 2005,30:12351241)
A vizsgálatban részt vevő pácienseket két csoportba osztották: Az egyikben a háziorvos fájdalomcsillapítóval, tanáccsal és egy oktató füzettel látta el a betegeket, a másikban pedig szakorvosi vizsgálat, személyre szabott fájdalomcsillapítás, tanácsadás, oktató füzet szerepelt. (Mindkét alkalommal egyszeri orvosi konzultáción vettek részt a betegek.) A második csoportban ezt követően heti három alkalommal edzőteremben speciális, csoportos gerinctornát végeztek a páciensek. Ennek mibenlétét nem részletezte a cikk.
A két csoport gyógyulása közötti különbség szignifikáns volt.
1. Az aktív csoportban átlagosan 7-tel kevesebb volt a táppénzes napok száma. (35%-kal alacsonyabb, mint a másik csoportban.)
2. A gyógyítás költségei az aktív csoportban kb. 300 euróval voltak alacsonyabbak a másiknál.
3. A maradványtünetek szintén csekélyebbek voltak az „aktív” csoportban.
A következtetés tehát világos: A korábban kezdődő fájdalomcsillapítás és rehabilitációs program jóval hatékonyabb, mint a beteg öngyógyulását kiváró kezelés.
A szerző megjegyzése: A Doctorfit gerincambulancián 10 éve ezeket az elveket követjük: Agresszív fájdalomcsillapítás és néhány napos pihenés után gyógytorna - amennyiben lehetőség van rá - vizitorna formájában. (www.doctorfit.hu)
 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.