Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Táplálkozás


"Azzá leszel, amit eszel." évezredes bölcselet

Csanádi József: Tudatos táplálkozás - hangfelvétel
 
* Cukorbetegség
* Csontritkulás 
* Depresszió 
* Elhízás
* Epekőbetegség
* Érelmeszesedés 
* Fekélyes vastagbélgyulladás 
* Gyomorhurut
* Hiperkoleszterinémia  
* Hepatitis B
* Heveny glomerulonephritis 
* Irritábilis bél szindróma 
* Köszvény
* Krónikus veseelégtelenség 
* Laktóz-intolerancia
* Lisztérzékenység 
* Magasvérnyomás-betegség
* Májzsugorodás
* Nyelési nehézségek 
* Parkinson-kór 
* Reflux 
* Stroke
* Sclerosis multiplex 
* Vírusfertőzés
* Vesekőbetegség
* Wilson-kór

Újfajta táplálkozási piramist állítottak össze a Harvard Egyetem kutatói
 A korábbiaknál naprakészebb táplálkozási piramist állítottak össze nemrég a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói: az egészséges étkezés piramisa ingyenesen letölthető az intézet honlapjáról. A megújult táplálkozási ismeretek honlapon egyaránt megtalálhatók a piramis adatainak figyelembevételével összeállított új receptek és a legfrissebb, egészséges táplálkozással kapcsolatos kutatási eredmények... (Forrás: egeszseg.hu)

Bio-és vegetariánus éttermek Budapest 
 
Bio-és vegetariánus éttermek vidék
 
Vegánok és húsevők - Mennyire egészséges a növényi koszt? ...A lakto-, illetve az ovo-lakto, valamint a szemivegetariánus étrend hívőinél ilyen veszély nem fenyeget, de a gyümölcsevőknél vagy a nyers kosztot fogyasztóknál a fehérjehiány betegségeket válthat ki... (Forrás: csaladikor.co.yu)
 
Kell-e félnünk a fehérje hiánytól?
...A fiatalkori fehérje túlsúly meggyorsíthatja a nemi érési folyamatot, a növekedést és más folyamatokat is, amely a késõbbiekben visszahat. A gyorsabban növekedõ és érõ fiatalok szervezete gyorsabban elhasználódik, az öregedési folyamat hamarabb beindul. A kisebb fehérjetartalmú étrenden növekvõ gyermekek lassabban érnek és növekednek, emiatt sokan hiánybetegként kezelik õket. A késõbbiekben azonban fizikailag, szellemileg és idegileg elérik a maximális teljesítõképességet és életminõségben, illetve élethosszban sokkal pozitívabb eredmények mutatkoznak. Ma már a túlzott fehérjebevitel és rosszabb életminõség között alapvetõ összefüggéseket lehet kimutatni... (Forrás: tudomanyeseletmod.shp.hu hírlevél)

Ideális ételtársítások
A táplálkozás különbözõ területeinek vizsgálatakor szinte elsõként merül fel a kérdés: hogyan érdemes párosítani az élelmiszereket annak érdekében, hogy minél magasabb tápértékkel rendelkezzen és a lehetõ leghasznosabb legyen szervezetünk számára? Az ételek társítása során figyelembe kell venni a fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmat, az ún. savas és lúgos élelmek arányát és természetesen az ízkomponenseket, ízharmóniát. Mindezt úgy érdemes tennünk, hogy közben ne használjunk túl sokféle alapanyagot és elkerüljük a fermentációs (erjedési) folyamatokat a gyomorban ill. a felesleges bomlástermékeket a bélrendszerben...(Forrás: tudomanyeseletmod.shp.hu hírlevél)
 
A nassolás élettani hatásai
...A nassolás tulajdonképpen nem más, mint a megszokott fõétkezések közötti rendszertelen táplálkozás. Az ilyenkor megevett élelem mennyisége általában kisebb, és összetételében is más a fõfogásokhoz viszonyítva. Legtöbbször édességeket, cukrászati süteményeket, cukros pékárukat és különbözõ üdítõitalokat fogyasztunk ilyenkor, amely még tovább rontja a rendszertelenség miatt amúgy is nehéz helyzetben lévõ szervezetet. De mi is történik a testünkben nassoláskor, és milyen hatása van egészségünkre?...

Gyermekek reformtáplálkozása

Tudomány és életmód gyermekeink védelmében
A nyugati-típusú életvitelt folytató európai és amerikai népesség körében egyre nagyobb teret kapnak az ún. reformtáplálkozási formák, ezen belül is a vegetarianizmus. A növényi alapú étrenddel kapcsolatban gyakran éles kritikák fogalmazódnak meg, amelyek - az alultápláltságra és hiányállapotokra utalva - a kockázatokat vonultatják fel, különösen a gyermekek tekintetében...(Forrás: Pilis-Vet Kiadó)

Egészségvédő receptes könyvek

MÉZ: IGAZ VAGY HAMIS?
Világunkban az igazán értékes dolgoknak az a legfõbb ismertetõ jele, hogy hamisítják. A hamisítás azonban ma már nemcsak a bankszakmában vagy ruhaiparban jelenik meg „fenyegetõ rémként”, hanem egyre inkább az élelmiszeriparban is... (Forrás: Pilis-Vet Kiadó)

Beteg táplálékaink - A salmonellától a madárinfluenzáig
Tóth Gábor könyve
 
Hízlalnak az édesítők: mi az igazság? (Forrás: hvg.hu) 

Szükségünk van-e a vitamin- és ásványianyag-pótlásra?
Sokféle információ jut el hozzánk vitamin-ügyben. Van, aki tagadja, van, aki folyamatosan szedi – mi az igazság?...

Miért vizet, tiszta vizet?
…Különösen fontos tudni, hogy minden, amit megeszünk, legyen folyadék (tea, üdítő, tej, levesek...), szilárd táplálék, vagy éppen gyógyszer (tabletta, kapszula...), mindegyik feldolgozásához kellő mennyiségű vízre van szükség. Nem csak a felszívódásnál, hanem a felesleges anyagok kiválasztásában is nagy szerep hárul rá. Ez az egyik legfontosabb feladata. Mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Benne oldott formában szállítódnak a tápanyagok minden egyes sejtig, majd a salakanyagok a kiválasztó szerveken keresztül hagyják el a szervezetet. Tehát a napi 2,5 liter folyadékba beleszámít az a kávé, a tea, vagy az üdítő is, amit nap közben elfogyasztunk? A előbb említett okok miatt már mindenki tudja választ. Nem, ezeken felül van szükség a 2,5 liter vízre. A kevés víz fogyasztása gyorsítja az öregedési folyamatokat, a dehidratáció miatt növekszik az epekő, vesekő kialakulásának a kockázata, valamint a test nem képes a saját méregtelenítő funkcióit megfelelően elvégezni. MOST, HOGY TUDJUK MI A TEENDŐ: IGYUNK VIZET, TISZTA, SZŰRT VIZET! (Forrás: dietinfo.hu)

Túlzásba vitt koplalás avagy az Anorexia Nervosa
Már a klinikai tünetek megjelenése elõtt feltűnõ lehet, hogy az érintettek viselkedése megváltozik. Jellemzõ rájuk a nagyfokú pedánsság, aprólékosság, precizitás; rendkívül intelligensek, az iskolában igen jó tanulók, önmaguk számára magas teljesítménymércét állítanak fel. Figyelmük középpontjába azonban a testsúly kerül. Rettegnek az elhízástól, annak ellenére, hogy az esetek többségében eleve normális testalkatúak. Az általuk túlzottnak ítélt testsúly vagy az elhízástól való félelem miatt egyre inkább csökkentik a táplálékfelvételt. Állandóan az étkezésre összpontosítanak, diétás recepteket, kalóriatáblázatokat tanulmányoznak. Mások számára gondosan tálalnak, míg maguk gyakran az ételt elrejtik vagy kidobják… (Forrás: szabadban.hu)

Újra megjelent a magyar makrobiotika kézikönyve (7. utánnyomás)
Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve  "A könyv árát a háziasszony egyetlen, e kötetből összeállított vasárnapi menüvel megtakaríthatja." Totem Plusz Könyvkiadó Kft. 2007.

Kaldeneker György: Az egészséges táplálkozás titka a tudatosság

…Mi az egészséges táplálkozás titka? - A tudatosság. Nem mennyiséget eszel, hanem válogatott alapanyagokat használsz, megnézed azt, hogy mit veszel le a polcról, elolvasod, hogy miből készült, milyen adalékanyagok vannak benne… (Forrás: vital.hu)

Mérgező italunk: a tej
…„Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön pohár teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és – a legkevésbé gusztusos összetevőben – a gennyben.”…(Forrás: natursziget.com) 

Terjedőben a halálos négyes
Egyes felmérések azt mutatják, hogy a túlsúlyosok aránya a férfiaknál, az elhízottaké a nőknél magasabb. Az egészségügyi komplikációk 27-es BMI felett kezdődnek, 30-as BMI felett pedig már több rizikófaktor is jelen van. A legjellemzőbb és leggyakoribb szövődmény a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség. Az elhízással együtt ezt "halálos négyesnek" is nevezik. (Forrás: nol.hu)

Finomságok magyar földről
A mama levese, az a felejthetetlen! Hogyan lehetséges, hogy mindent ugyanúgy készítek, mégsem lesz ugyanolyan az íze? Keresem, kutatom a titkot, legyen szó borsólevesről, kovászos uborkáról vagy baracklekvárról. A tiszta kútvíz, amelyben az ételt főzte? A zöldség, amit a saját kezével termesztett? Talán más volt a liszt, a paprika? A tűzhely, amelyben valódi, pattogó tűz melegítette a vaslapot?...

Hízlal a light? Az édesítő-csapda

(Forrás: edenkert.hu)

Okos fogyás, avagy a jojó hatás elkerülése
Meglepődnél azon, ha valaki azt állítaná, hogy a saját fogyásod elsősorban azon múlik, eléggé ismered-e a tested és a lelked működését? Hogy eléggé tápláló-e az étkezésed...

A háj mint óvszer
Valami nincs rendben az evés körül – ezt mindannyian érezzük –, az élelmiszerek soha nem látott bősége közepette az anorexiás soványság a divat. Enni vagy nem enni? – ez itt a kérdés. A válasz pedig, ha igazi, csöppet sem egyszerű.

Új weboldal indult az élelmiszerallergiáról
Élelmiszerallergiásoknak, többek között lisztérzékenyeknek, tej- és tojásallergiásoknak, valamint más okból - diabétesz, candida - diétázóknak indult információs portál és webáruház www.elelmiszerallergia.hu címen. (Forrás: stop.hu)

Exorexia: kiket fenyeget az újabb függőség?
(Forrás: hvg.hu)

Egyre kövérebbek vagyunk, de nem törődünk vele

(Forrás: hvg.hu)

Megyek a boltba…
Praktikus segítség a boltokban kapható élelmiszerek felfedezéséhez - a kiadványt a Levegő Munkacsoport készítette. (Forrás: levego.hu)

…Aggaszt, hogy nem tudod, honnan származik az étel, amit megeszünk?... Megjelent a Tudatos Vásárlók Egyesülete Közvetlenül című kiadványa

Gyomordoktor receptek

Teszt - Szükségem van-e a salaktalanításra?
(Forrás: aranykosstudio.hu)

Mikor és mitől bio?
Alapelvek, minősítések…(Forrás: hvg.hu)

Édes zöldségital receptje

Fogyás férfiasan
A férfiakat, főleg a középkorúakat, éppúgy fenyegeti a nemszeretem súlygyarapodás veszélye, mint a nőket. Ha évente csak 2 kg pluszt "szednek fel", az 10 év alatt már 20 kg-ot jelent. Érdemes hát az uraknak is elgondolkodniuk, hova vezet, s milyen kilátásokkal (nem) kecsegtet az esetleges beteges túlsúly, a kövérség!...(Forrás: ideal.hu)

Táplálék, egészség, életerő
...Meglepő kijelentést teszünk: Magyarországon az egészségügy nagyon jó helyzetben van. A folyamatos változásnak köszönhetően ugyanis az egészséget hamarosan értékén kezeljük - a prevenció szükségessé, a mindennapok részévé válik. A betegség ugyanis nagyon drága, és még drágább lesz!...(Forrás: Dr. Fit Életmód Program)

Férfi-vitaminok?
…Egyre többször észlelhető az erősebb nem tagjai között a stressz, a fáradékonyság és a kimerültség, amelyek együttesen a szellemi-fizikai teljesítőképességet és a szexuális életet is érintik, negatív irányba befolyásolva őket. Ez egy ördögi kör kialakulásához vezethet, mivel a folyamatosan emelkedő stressz miatt csökken a fizikai-szellemi teljesítmény és a potencia, amely újabb stresszt eredményez. A körhintából azonban létezik kiszállás, s nem túlzottan meglepő, hogy ismét a táplálkozás nyújtja ehhez a segítő kezet...(Forrás: hazipatika.com)

Számold ki napi energiaigényedet!
(Forrás: fitnet.hu)

Táplálkozás és anyagcsere
…Tudományos kutatások igazolták, hogy a férfiak anyagcseréje gyorsabb, mint a nőké. A két nem között eltér a zsíranyagcsere is, és a hormonháztartás is másképpen működik…(Forrás: hazipatika.com)

További megoldási lehetőségek témakörök szerint:
1. Életvezetés
2. Stresszkezelő technikák
3. Depresszió-kezelés és -megelőzés
4. Táplálkozás
5. Mozgás, aktív életmód
6. Önismeret, személyiségfejlesztés
7. Betegségmegelőzés, prevenció
8. Veszteségek, krízisek feldolgozása
9. Munkahelyünk, avagy a második otthonunk
10. Párkapcsolat, szexualitás
11. Gyereknevelés
12. Alkohol- és drogfüggőség
 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.