Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Hetedíziglen megtorolva


Hetedíziglen megtorolva (Forrás: harmonet.hu)

A biblia egyértelműen rendelkezik erről. Hetedíziglen tovább mennek a családi bűnök. Sokáig nem értettem, miről van szó, míg nem találkoztam a pszichológia családi mintáinak elméletével, a pszichikus örökségünk tényeivel. És akkor megértettem, mi ez a hetedíziglen dolog, de azt, hogy ezt akár meg is szakíthatom, akkor még nem gondoltam. Pedig van rá módszer. A Hellinger- féle családállítás módszereivel.
A 81 éves Bert Hellinger filozófus pszichiáter, nemrégiben 4 napot töltött Budapesten.
Hová tartozunk?
Elsőként és legjobban saját szülőanyánkhoz. Attól függően, hogy édesanyánk mennyire tudott nekünk biztonságot adni és hogy gondoskodott rólunk, mennyire ölelt és védelmezett bennünket, éljük meg a védettség, vagy a magunkra hagyottság érzését. Ez az odatartozás végigkíséri életünket.
Szerelmi kötelék, vagy kapaszkodás a társba?
Amikor már otthagyjuk az eredendő családunkat, akkor egy másik emberhez, egy párkapcsolatban szeretnénk odatartozni. Talán a szereteten és a szerelmen túl is, a legfontosabb annak a biztonságnak a keresése, amely a valakihez tartozás szükségletéből ered. Bármilyen nagy is a szerelem első látásra, de a szenvedély elmúltával már „csak” az marad fontos, hogy megbízhatunk-e a másikban annyira, hogy ő velünk marad, vagy hogy ő megbízhat-e bennünk annyira, hogy nem hagyjuk el; jóban-rosszban vele és mellette maradunk-e.
Bizonytalan kapcsolat – halálra ítélve!
Ha a kapcsolaton belül nincs meg ez a biztonság, akkor a résztvevők normális esetben tovább fognak állni ebből a viszonyból, abnormális esetben függőség jön létre, mely a boldogságot lehetetlenné teszi.
Szerelem – második látásra
A szerelem második látásra sokkalta fontosabb, mint első látásra. Akkor ugyanis még nem látjuk egymást, elvakít a szenvedély, és csak úgy dől belőlünk egymás felé a pozitív energia. De ha már elkezdődik az együttélés, jönnek a problémák, és ha ilyenkor nem tudjuk elfogadni a másikat pontosan olyannak, amilyen, akkor beindul az elválás folyamata. A szellem erejével szeretetünket mindenki felé fordíthatjuk, és nem zárunk ki senkit sem az életünkből.
Kirekesztve – otthagyva
Az odatartozás ellentéte a kizárás, a kirekesztés. Ha elveszítem a kapcsolatot valakivel, az olyan, mintha kizártak volna az ő köreiből. Ez lehet, hogy erőszakosan és direkt történt, vagy önszántunkból tettük, avagy a „sors” akarta így, de mindig és mindenképpen a legfájdalmasabb érzés. Otthagytak, kizártak, nem vagyok méltó arra, hogy odatartozhassam valakihez vagy valamihez. Aki kizár valamit vagy valakit az életéből, az a legnagyobb köteléket hozza létre azzal, amit, vagy akit kizárt. Miközben azt hiszi, hogy megszabadult valakitől vagy valamitől, csak még szorosabbra fűzte a kapcsolatukat.
„Úgy szeretlek Téged, ahogyan vagy, a Te saját minőségedben fogadlak el Téged. Tudom, hogy a legjobb kiadása vagy annak, aki Te vagy.”
Hellinger azt mondja, erre az élményre vágyódik minden ember, minden létező. A sikeres párkapcsolat titka tulajdonképpen ebben a két mondatban összesűríthető.
Öröklődő problémáink – hetedíziglen
Az emberi életek láncolatában, mióta világ a világ, sok-sok szépség, de ennél milliószor több szörnyűség is történt; s ha úgy vesszük, mindennek a tengelye a kirekesztés vagy az elfogadás. Ha egy családban például volt egy ember, akit nem fogadtak el, mert mondjuk olyat tett, ami nem felelt meg a család erkölcsi kódexének, azt hetedíziglen is problémaként hordozhatja a generációs láncban valamely családtag. Hellinger szerint ugyanis a család egy energiamezőt képvisel, egymásra rezonáló személyekből és személyiségekből áll, akik a meg nem oldott problémájukat mintegy „átörökítheti” az utódaikra.
Gének? Karmák? Játszmák? Kódok?
Sok szinten nyúlhatnánk ehhez a kérdéshez; mi van a génekbe kódolva, mi van a karmánkban, mit öröklünk, és mit hozunk valahonnan máshonnan, mi az, amit mi magunk hozunk itt létre újabb megoldandó feladatként, avagy hogy mit sikerül nekünk saját földi létünk alatt megoldanunk évszázados, évezredes problémákból.
Sok minden történik velünk életünk során, amit nem értünk, s ilyenkor kutatásba kezdünk, honnan is jön ez, mi lehet az oka és a célja, mit tegyünk, hogy megoldjuk, hogy jobban legyünk, hogy ne pusztuljunk bele, hogy ne ismételjük őseink hibáit, bűneit, tudatlanságait, működésképtelen, életellenes játszmáit.
Bárcsak sarokházat örököltem volna!
Sokszor hordozunk magunkban olyan problémát, bajt, betegséget, amiről érezzük, hogy nem a miénk, mégis valahogy bennünk ütött gyökeret, és nekünk van dolgunk vele. Sokszor mondjuk, hogy milyen betegségeket örököltünk például a szüleinktől, s hogy bárcsak inkább sarokházat örököltünk volna.
Kódok és kódtörések
Sejtjeinkben benne van már holografikus módon lerakódva minden, amit az előttünk járó generáció sem tudott megoldani. Nem kötelező, hogy tovább vigyük, nem kell, hogy mi is abba haljunk bele, mint a szüleink vagy a nagyszüleink, sőt a déd-vagy ükszüleink is akár.
Kódtörés – de hogyan?
Hellinger módszere hasonlatos a pszichodrámához. Egy másik ember képviseli a klienst, és szintén a résztvevők közül más emberek lesznek a kliens szülei, vagy más életszereplői. Nehezen megélhető dolgok ezek, de a szimbolikája mindannyiunk családi és társadalmi életében előfordulhatott. Emberek és lények, lelkek és testek, akik egymás ellen fordultak, akik nem tudtak megbékélni egymással, s ezért kiközösítették egymást vagy kiközösítettek lettek. A képzett és gyakorlott családállító megérzi-meglátja, hol volt elakadás a családi láncolatban.
Feloldozás az ősök bűne alól
Döbbenetes, ahogy a több évszázados múlt életre kel a szemünk előtt a „mai színpadon”.A módszer gyógyító lényege a megbékélés létrehozatala a két vagy több fél között, az egymás elfogadása, a szeretet gyógyító hatalmával, a könnynek feloldó kegyelmével. A vége katarzis, sírások, ölelések, felszabadulás.
Gyógyulás nem csak lélekben – a terapeuta eseteiből
Az egyes esetfeldolgozások között Hellinger számos történetet mesélt; autista vagy hiperkatív gyerekek, skizofrének, dadogók és minden egyéb pszichés és már a testben is elindult betegségek „csodás” gyógyulásáról, ezzel a módszerrel. Talán a legmegdöbbentőbb este az volt, amikor egy nőnek a felső teste anorexiásan sovány, az alsó teste pedig hatalmasan kövér volt. A családállítás során fény derült arra, hogy volt egy gyilkosság a családban, amikor mind a gyilkost, mind pedig az áldozatot kitiltották a családból. A nő önmagában testesítette meg ezt a két személyt, és az volt az életfeladata, hogy kibékítse magában a két szemben lévő felet, és el is fogadja őket (magát olyannak, amilyen).
Bert Hellinger terápiás módszerével azok is megismerkedhetnek, akik nem voltak jelen a fent említett hétvégén. Ha ráklikkelnek a www.hellingerintezet.hu  oldalra, minden további információt megtudhatnak. Bors Mari
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.