Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Finomságok magyar földről


Életöröm - finomságok magyar földről
Jóízűen egészséges


A mama levese, az a felejthetetlen! Hogyan lehetséges, hogy mindent ugyanúgy készítek, mégsem lesz ugyanolyan az íze? Keresem, kutatom a titkot, legyen szó borsólevesről, kovászos uborkáról vagy baracklekvárról. A tiszta kútvíz, amelyben az ételt főzte? A zöldség, amit a saját kezével termesztett? Talán más volt a liszt, a paprika? A tűzhely, amelyben valódi, pattogó tűz melegítette a vaslapot? Való igaz, hogy ételeinkben egyre kevesebb az értékes tápanyag - mégis, az a bizonyos íz, gyanítom nem csak a kémiai összetevőktől volt más. A szeretettől, amellyel minden előkészületet, minden mozdulatot, még a gondolatot is másképp tette hozzá az ételhez. Gondoskodással, jó szívvel készített ételnek biztosan nagyobb a tápláló értéke. Ezért ajánlatos minél több saját kezünkkel termelt, vagy őstermelők által előállított alapanyagokból, saját magunk által megfőzni finom ételeinket. Szerencsére terjednek a biofarmok, ahonnan a „biofutár” házhoz szállítja a valódi táplálékot. Ahol az állattartás feltételei szigorúan szabályozottak, a termőföldek minősége, a vegyszermentes termelés, a természetes gazdálkodás feltételei között igenis más ízű és tápértékű a "boldog tyúkok" tojása, a makkoltatással nevelt mangalica sonkája, a szabadban tartott, füvet legelő tehenek teje. Emellett szaporodnak azok a vállalkozások, amelyek a magyar földön termelt gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből készült étrend-kiegészítőket közvetlenül juttatják el a fogyasztókhoz.
Ha táplálkozásunk nagyobb részben ilyen élelmiszerből állna, sok-sok betegséget megelőzhetnénk. Manapság a vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoidokat, aminosavakat, sőt, még az ezek emésztéséhez szükséges anyagokat is kapszulákban, étrend-kiegészítők formájában visszük be a szervezetünkbe. Ha nem ezt tesszük, előbb-utóbb hiánybetegségekkel kell szembenéznünk. Az Egyesült Államokban ma már a „Hogy vagy?” mellett ugyanolyan természetes a „Mit szedsz?” kérdése is. Táplálkozási szakemberek, orvosok, természetgyógyászok szerint újkori étkezési szokásainknak is köszönhetjük a világjárványként terjedő Candidiázist, allergiát, cukorbetegséget, vastagbél-gyulladást és a méreganyagok töméntelen lerakódását az emberi szervezetben. Együk hát magunkat egészségesre! Keressük meg a régi ízeket, ne sajnáljuk az időt az alapanyagok felkutatására, a finomságok elkészítésére! Egy kis nosztalgikus íz-kalauzzal szeretnénk a tájékozódást elősegíteni. A hagyományos ételek, gyümölcsök, zöldségek és állatfajták megbecsülésére nemzetközi mozgalom is indult. A Slow Food a tradicionális táplálkozás és hazai ízek szeretetét hivatott megvédeni. Őrizzük hát őseink különleges ételeit, receptjeit - fontos része kultúránknak az asztalunkra kerülő, élvezettel, igényesen elkészített és elfogyasztott táplálék!

Mangalica - mit köszönhetünk a magyar ős-sertésnek?
Elsőként azt, hogy egyáltalán megmaradt ez a különleges, világszerte egyedülálló, igénytelen, edzett és ellenálló fajta. A bakonyi és szalontai sertésfajták szerb sumadia sertéssel történt keresztezéséből létrehozott mangalica a legnagyobb zsírtermelésű fajtaként vált világhírűvé. A 90-es évek elejére mégis csupán 200 tenyészállat maradt fenn az egész világon. A kihalás széléről "imádkozták vissza" Magyarországon 1991 tavaszán, egy spanyol sonkagyár vezetőjének megkeresésére. Az ötvenes, hatvanas években minden falusi portán megtalálhattuk a göndör, vastag szőrű, mokány zsírsertést, amely vágósúlyának kétharmada zsír, háj és szalonna. Később gazdasági szempontból értéktelennek nyilvánították, és megjelentek a hús-sertések, melyek gyorsan és biztosan kiszorították a mára nemzeti kinccsé nyilvánított jószágot. A magyar téliszalámi különleges ízét, zamatát a mangalicának köszönhette, ezt később más fajtákkal pótolták. A mangalica zsiradékának a többi sertésfajtáéhoz képest nagyobb olajsavtartalmát és kisebb telítettzsírsav-tartalmát nem minden kísérlet igazolja. Vitamin- és ásványianyag-tartalma figyelemre méltó: húsa több tiamint, riboflavint, vasat, cinket és rezet tartalmaz, mint a hússertésé. Élvezeti érték szempontjából - ízletes, lédús, porhanyós, nagyon finom! -, kiváló tulajdonságokkal bír. Ebben bizonyára közrejátszik a védett, szigorúan nyilvántartott genetikai állomány védelme mellett az ősi, makkoltatással és szigorúan szemes takarmányon tartott egyedek természetes tartása is. A bio-mangalica nem kap gyanús eredetű tápot, állati hulladékból készült takarmányt! Vannak, akik azt gondolják, azért egészséges a mangalica húsa és zsírja, mert "koleszterin-mentes". Ez nem így van - szerencsére. A koleszterin ugyanis nagyon fontos anyag, az emberi és állati szervezetben nélkülözhetetlen szerepet tölt be: a sejthártya és az idegsejtek szigetelőanyagának alkotórésze, valamint előanyaga az epesavaknak és egyes hormonoknak. Ebből az következik, hogy semmilyen állat húsa és zsírja, így a mangalicáé sem lehet koleszterin-mentes, hiszen koleszterin nélkül semmilyen emberi vagy állati szervezet nem képes létezni!

Tönköly - különleges gabona a Bibliából
A tönköly éppúgy reneszánszát éli Magyarországon, mint a mangalica. Nem tévesztendő össze családja többi tagjával, mint például az általunk ismert búzával. A 9000 éves múlttal rendelkező növény évszázadok alatt jutott el Ázsiából Európába, és több száz éven keresztül népszerű és ismert gabonaféle volt. A tönköly kellemes ízét és kiváló tulajdonságait a belső magköpenyt védő kemény külső héjnak köszönheti. Feltételezések szerint ez a kemény héj megvédi a belsőt a szennyeződéstől és az állati kártevőktől - ezért sokkal ellenállóbb, több tápanyag marad a mag belsejében, és frissességét is jobban megőrzi. Tápanyagai vízben igen jól oldódnak, testünk könnyen fel tudja venni ezeket. Az egyetlen gabonafajta, amelyet vízzel keverve, főzés vagy sütés nélkül is könnyen emészthetően fogyaszthatunk! A tapasztalatok szerint a búzára, fehér lisztre érzékeny egyének is fogyaszthatják. Kiváló rost- és B-vitamin forrás, szénhidrátjai a véralvadásra kedvező hatásúak, és természetes védekező-rendszerünket is támogatják. Ez az ősi fajta több tápanyagot tartalmaz, mint a legújabb kori hibridek. Mangán, niacin, tiamin és réztartalma kiemelkedő. Különösen hasznos lehet migrénes fejfájásban szenvedőknél, érelmeszesedés, magas koleszterinszint, cukorbetegség esetén. Kenyeret süthetünk, pizzát, süteményt, kását készíthetünk belőle.

A csodás sárgabarack
A sárgabarack különleges gyümölcs. Finom, lédús, zamatos. Értékes lekvárt, dzsemet és pálinkát készíthetünk belőle. Az elmúlt években étrend-kiegészítőként is egyre népszerűbb, a gyümölcs és a különleges anyagokat tartalmazó mag szárított, kapszulázott formában is kapható. Vitaminjai és ásványi anyagai miatt egyre több felhasználási módját alkalmazzák a szépség és az egészség ápolása, megóvása érdekében. A gyümölccsel betegségeket előzhetünk meg, erősíthetjük szervezetünket, széppé tehetjük bőrünket, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a mézédes gyümölcs zamatát: tehetjük ezt bátran, mert a sárgabarack ráadásul nagyon csekély energiaértékű. tTtka a magas vitamin- és ásványianyag-tartalomban rejlik. Rostos húsában kiemelkedően sok A-, C-, B1-, B2- vitamin található. Emellett kalciumban, káliumban, foszforban és nátriumban is bővelkedik. A gyümölcs húsa és magja egyaránt értékes, szépítő, betegségmegelőző hatása egyszerűen kihasználható.

Bíró Tünde
életmód-tanácsadó


Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.