Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Gyereknevelés


"A gyermekek szárnyakkal születnek, a szülők segítenek, hogy szárnyalni tudjanak."

A Te gyermeked melyik zseni kategóriába tartozik?
„Vajon hogyan nézne a Marslakó az emberi faj intelligenciájára?” - tette fel a provokatív kérdést a harvardi Howard Gardner. Az egyes emberek IQ pontszáma érdekelné? Vagy inkább azok a kivételesen magas teljesítmények érdekelnék, amelyeket az emberek különböző területeken elérnek – mint egy sakkmester, egy karmester vagy egy sportoló például?...Gardner szerint nem az a kérdés, hogy mennyire okos valaki, hanem az, hogy milyen módon okos. Minden gyermek különböző képességekkel rendelkezik, amelyekkel a különféle problémákat képesek megoldani. A nyolc intelligencia...

A kamaszkori problémákról
...Miért él ma Magyarországon oly sok család, akik teljesen tanácstalanok vagy tehetetlenek a kamasz gyermekükkel kapcsolatban és mindezek ellenére valamiért mégsem képesek segítséget kérni?...

Hol vagytok apák?
Az apa-fiú kapcsolat napjaink egyik fő mentálhigénés problémája és feladata.
Mi, apák, milyen fiúkat nevelünk?
Pár év múlva, büszkék lehetünk majd rájuk?
És ők büszkék lehetnek ránk?

Dr. Susan Forward: Mérgező szülők - könyvajánló
Hogyan szabaduljunk meg fájdalmas örökségünktől és nyerjük vissza életünket?Kik azok a mérgező szülők?
Mit tesznek gyermekeikkel?
Miért kell visszatenni szüleinkre a felelősséget gyermekkori élményeinkért?
Miért a düh a gyógyulás felé vezető út kezdete?
Miként látszik szüleink öröksége válásunkban, maximalizmusunkban, nem kielégítő párkapcsolatunkban, intimitás iránti vágyunkban és ettől való rettegésünkben, vagy épp érdekeink érvényesítésének nehézségében?
Milyen módszerekkel tudjuk kézbe venni életünket úgy, hogy ne a szüleink elvárásainak feleljünk meg?
Ki az az aranygyerek és miért nincs valódi gyerekkora?...
(Forrás: antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu)

Szörnyeteggé tesszük agyonszeretett gyerekeinket
(Forrás: hvg.hu)

Természetesen agresszív

Ha gyermekünk agresszív, nem a büntetés a legjobb megoldás. Sokszor még a szép szó sem. Az agressziónak évmilliós múltja van, az állatvilág példáiból pedig szépen kirajzolódik a története, az okai, összefüggései. Ahelyett, hogy hasonló stílusban mi is a gyerekekre förmendnénk, keressünk neki olyan elfoglaltságot, amin keresztül levezetheti ezt az ősi viselkedés-ösztönt...(Forrás: babazo.hu)
Jó megoldás az agresszió levezetésére:
Harcművészet - az igazán férfias stresszkezelés A TEREM

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő
Soma Mamagésa cikke a könyvről
Bettelheim tanításainak az alapja, hogy önálló, erős, autonóm individuum csak akkor lesz valakiből, ha az illető kellő önbizalommal rendelkezik...
A szabályokról azt tartja, hogy a spontaneitás és az örömteli érzelmek ellenségei. A biztonság forrása pedig magában a szülők magatartásában rejlik...
A teljesitménycentrikusság hátulütője lehet, hogy a gyermek azt éli át, hogy a szülőnek csak a teljesitménye fontos, nem ő maga. Ez akár dacot, ellenállást is szülhet benne...
Ha a szülő szántszándékkal elhallgatja gyermeke elől életének legfontosabb időszakát, ez a gyermekben azt hozhatja föl, hogy őt ostobának, vagy egyenesen méltatlannak tartja a szülő egy ilyen bizalmas vallomásra. A gyermek ebben valószínüleg saját elégtelenségének a jelét látja...
Az önbecsülés a testünkkel kezdődik, ezért nagyon fontos, hogy a szülő éreztesse, a gyermek testét is szereti, és ügyesnek találja, és akkor a gyermek is ugyanúgy fog érezni...
Ahhoz, hogy egy gyermek akkor is kitartson egy feladat mellett, ha az sok erőfeszítést kíván, vagy kezdetben nem sikerül, az kell, hogy a szülő játsszon a gyermekével...
Az ünnepek fontos szerepet töltenek be a gyermek pszichés gazdálkodásában: felfegyverzik őket az élet feladataira...

Gyerekek a fitneszteremben
A fiatal generáció elhízási problémáira kínál egyre több magyarországi fitneszstúdió megoldást: már nemcsak a felnőttek, hanem gyerekek is járhatnak aerobikórára. Katus Attila hatszoros aerobik-világbajnok az egyik budapesti intézményben kezdett az ősszel tizenéveseknek aerobik órát tartani...(Forrás: vitaminsziget.com)

Egyre több a tudatos apa!
Vannak férfiak, apák, akik felismerték, milyen fontos szerepük van gyermekeik életében. Ők azok, akik fittyet hányva a ma is élő társadalmi konvenciókra (a férfi keressen pénzt, az asszony pedig nevelje a gyerekeket és vezesse a háztartást), arra törekszenek, hogy kivegyék részüket a gyermekek körüli teendőkben... (Forrás: babafalva.hu)

Elveszőben a gyerekkor - egyre idegesebbek a fiatalok
A megállapítások szerint nő az agresszivitás, az antiszociális viselkedés, elveszőben a gyermekkor, és csökken a szülők beleszólásának lehetősége. (Forrás: stop.hu)

Felnőhet-e egy gyermek hús nélkül?
Nagyon sokan gondolják, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hús, s arra hivatkoznak, hogy csak az állati eredetű termékek tartalmazzák azokat a létfontosságú aminosavakat, amelyekből testünk képes felépíteni a szükséges fehérjéket. (Forrás: dietinfo.hu)

Ahol a gyerekeké és a pingpongé a főszerep
Micsoda ötlet! Éjszaka pingpongozni! Kinek jut ilyesmi eszébe? Nos, egy csapat kamasznak, akik azelőtt a kaszásdűlői lakótelep rideg betonasztalain nyomták a meccseket… De vajon megvalósult-e a jó ötlet? Meg ám. Tíz évvel a nagy gondolat után a kamaszoknak már saját klubhelyiségük van, és felnőtt segítséggel alapítvánnyá szerveződtek. Itt tilos az alkohol- és a drogfogyasztás. Szerencsére nem hiányzik senkinek... (Forrás: nlcafe.hu)

Ne engedjük elhízni a gyereket!
Hazánkban minden ötödik gyerek kövér. Az orvosok évek óta kongatják a vészharangot: meg kell állítani a gyermekkori elhízást, mert utódaink életveszélyben vannak! Az egymásra mutogatás már nem segít, mindenki felelős! (Forrás: nlcafe.hu)

Iskolai zöldség-gyümölcs program
Az iskolatej-akcióhoz hasonlóan ingyenes, zöldségekből, gyümölcsökből összeállított élelmiszercsomagot rendszeresítenek majd az oktatási intézmények egy részében, uniós támogatással. (Forrás: hirextra.hu)

„Érted haragszom, nem ellened!” (József Attila)
„A jó nevelés azt jelenti, hogy HELYESEN reagálunk gyermekünk HELYTELEN viselkedésére.” John Rosemond gyermekpszichológus
Kamaszaink időnként éppúgy kudarcot vallhatnak, mint mi, felnőttek. Nem akadályozhatjuk meg Őket abban, hogy rossz döntést hozzanak. („Nem veheted el senkitől a tanulás jogát! Mindenkinek joga van a saját hibáiból tanulni!”)... (Forrás: csaladinet.hu)

Ki tanítja a másikat? Apák gondolatai a gyermekekről
Gyermekeinket nem azért kaptuk, hogy neveljük őket, hanem azért jöttek hozzánk, hogy segítsenek Nekünk fejlődni. Bármit el mernek és el tudnak képzelni, igazán élnek ebben a világban! Életünk egészen más lehetne, ha ezeket a tulajdonságokat ismét visszaszerezhetnénk, feleleveníthetnék – talán éppen az ő segítségükkel…Nagyon sok ember azonosítja saját magát a tetteivel. Azt gondolja, hogyha hibázott, akkor ő egy sikertelen ember. És ettől kezdve az önértékelése elkezd csökkenni. Ha viszont rájön arra, hogy ahhoz, hogy boldog legyen, csak arra van szüksége, hogy a harmóniát meg tudja teremteni magában, olyan elvek szerint tudjon élni, ami boldoggá teszi, hozzá tudjon járulni mások sikeréhez, mások boldogulásához, és azzal foglalkozhasson, amivel szeret, akkor helyreáll az egyensúlya…(Forrás: tavam.hu)

Stresszkonferencia: továbbra sem próbáljuk megelőzni a stressz káros hatásait
A mai modern társadalom egyik problémája a gyermekek stresszmentes, ingerszegény környezete. A szülők sok esetben túlzott féltésük miatt nem merik kihívás elé állítani a gyermeket, aki így nem is tudja megtanulni, hogyan kell a problémákkal megküzdeni a későbbiekben. Válaszképtelenné válik, nagy valószínűséggel egy nehézséget nem vállaló, manipulálható felnőtt lesz belőle - mondja Kopp Mária. Az idegrendszer első komoly fejlődési szakasza 7-8 éves korban fejeződik be, a második 16-19 éves kor körül, így ezt a hiányosságot a későbbiekben már meglehetősen nehéz feladat pótolni...(Forrás: egeszseg.origo.hu)

Kispapáknak
Persze a legtöbb férfi nagyon aggódik eleinte, félnek még hozzáérni is a kisbabához! Ezt úgy tudod a legkönnyebben legyőzni, ha…(Forrás: tavam.hu)

Férfi apaszerepben
Védőnők továbbképzése és ismeretterjesztő kampánya az apák gyerekgondozási feladatainak megerősítése érdekében. A MONA és a Magyar Védőnők Egyesületének közös projektjének keretében a MONA és a Magyar Védőnők Egyesületének szakemberei egy továbbképzési modult dolgoznak ki, melynek célja, hogy a védőnői célcsoport tagjaiban tudatosítsa: az apáknak sokkal nagyobb szerepet kell vállalnia a gyermeknevelésben, a háztartási munkákban, és ebben nekik, mint a kisgyermekes családokhoz legközelebb álló szakembereknek alapvető szerepe lehet... (Forrás: mona-hungary.hu) 

Apátlan társadalom
Rémálom ...Nézzék csak meg a kirándulóhelyek büféiben majszolgató emberpalántákat és kisérőiket! A bábszínházi előadások széksoraiban ölben ülő gyerekeket és apukáikat, akik csemetéik hajába fúrják az orrukat és szinte révületben szívják be az embergyerek semmi máshoz nem hasonlítható illatát. Ezt az illat-élményt két hétre gyűjtik az apák...(Forrás: Szívtárs Online)

Kell egy cél az apáknak
...Azt látom, hogy a férfiak hagyják magukat félreállítani. Pénzkereső automatává degradálják saját magukat. Későn jönnek haza, a gyerekkel nincsen kapcsolatuk. Azt gondolják, hogy elegendő az, ha leteszik az asztalra a keresményt. Amikor elválnak, és utána próbálják tartani a kapcsolatot, akkor már olyan helyzetben vannak, hogy nulláról kell indulni: kiszorultak a családból...(Forrás: Szívtárs Online)

A hajléktalanok kétharmada elvált apa
...részben az Egyesületünk javaslatára került be a családjogi törvénybe a közös szülői felügyelet intézménye. Ez azt jelenti, hogy a külön élő szülő is a szülői jogok teljességét gyakorolhatja a gyerekkel kapcsolatban. Eljárhat az ügyeiben, külföldre viheti. Mi azt szerettük volna, ha főszabályként kerül be a törvénybe, de most csak megegyezés esetén választható ez a megoldás. Az utóbbi években egyre több ilyen megállapodást sikerül kötni, úgy néz ki, hogy ez a jogintézmény működőképes... (Forrás: Szívtárs Online)

Vizet és almát a gyerekeknek – programok az elhízás ellen
(Forrás: Magyar Rádió)

Hogyan neveljünk boldog férfit?
"...Hogyan és mivel kell felvértezni a fiúgyerekeket, hogy eredményesebben küzdjenek meg a gondjaikkal felnőttkorban, hogy a szó legmélyebb értelmében legyenek sikeresek és erősek?..."
(Forrás: nlcafe.hu)

További megoldási lehetőségek témakörök szerint:
1. Életvezetés
2. Stresszkezelő technikák
3.
Depresszió-kezelés és -megelőzés
4.
Táplálkozás
5.
Mozgás, aktív életmód
6.
Önismeret, személyiségfejlesztés
7.
Betegségmegelőzés, prevenció
8.
Veszteségek, krízisek feldolgozása
9.
Munkahelyünk, avagy a második otthonunk
10.
Párkapcsolat, szexualitás
11. Gyereknevelés
12.
Alkohol- és drogfüggőség 

 

 

Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.