Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Pszichodráma


Miért kerülök újra meg újra hasonló helyzetekbe? Hogyan változtathatnék ezen? Pedig már százszor megfogadtam, hogy másként teszek! Ismerősek ezek a kérdések?
A pszichodráma módszerének rendkívül széles a felhasználási területe. Alkalmazható önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, de jól használható az oktatásban, képzésekben. Önálló vagy kiegészítő pszichoterápiás módszerként alkalmazható a gyógyításban.

Mi a pszichodráma?
Olyan csoportpszichoterápiás módszer, mely a belső lelki tartalmak, élmények, konfliktusok megjelenítésén keresztül hat. Specifikuma, hogy lejátssza, dramatizálja az élményt, és a cselekvéses megelevenítés révén idéz fel homályba veszett indítékokat. Ezek megélése katartikus lehet. A dramatikus megjelenítés során más emberekkel, más helyen, más térben, más időben, más szituációban ismétli meg a főszereplő azt a helyzetet, konfliktust, mely benne vagy egy másik személlyel való kapcsolatában kialakult. Ez a megismételt találkozás képes a belső konfliktusokat megváltoztatni. Az emberi spontaneitás és kreativitás cselekvésbe ágyazva érvényesül. Maga a cselekvés nagy indulati feszültségek elvezetését teszi lehetővé, de ennek a mindennapi életben való megjelenése veszélyes is lehet. Ugyanakkor kultúránk egyre inkább arrafele halad, hogy cselekvés helyett verbalizálunk, lassan pedig nem is találkozunk egymással, csak virtuális kapcsolatokat tartunk fenn. Van a valóságnak egy olyan tartománya, ami a cselekvés egy sajátos másához vezet: realizál, de mégis helyettesíti a realitást. Ez a színház, a játék, "olyan mintha" mechanizmusa. Ez lehetővé teszi a beleélést, a kettős tudatot (csinálok valamit, de tudom, hogy ez játék), ugyanakkor segít abban, hogy spontán és kreatív legyek, anélkül, hogy a gátlástalan vagy a sztereotip viselkedés hibájába esnék. A pszichodrámában lehetőségünk van erre. Lehetőségünk van a sajátunkétól teljesen eltérő, más szerepeket kipróbálni, spontánnak és kreatívnak lenni. Azzal, hogy egy embertársunk (barátunk, párunk, apánk, anyánk) szerepét időlegesen magunkra vesszük, közelebb kerülünk a másik indítékainak, belső valóságának megértéséhez, és empátiánkat is fejlesztjük. Hogy belső konfliktusainkkal a csoportban igazán dolgozni tudjunk, ahhoz szükség van a csoport adta biztonságra, bizalomra, az elfogadás légkörére.

Hogyan zajlik egy csoportülés?
A pszichodráma csoportülések adott koreográfia mentén haladnak. Moreno, a pszichodráma megalapítója 5 pontban foglalta össze a módszer szükséges feltételeit:
1. Színpad, játéktér
2. Szereplők
3. Rendező, aki a csoport vezetője is
4. Játékmester vagy koterapeuta
5. Csoport
Egy csoportülés 3 részből áll. Egy felmelegedési szakasszal kezdődik, amely kötetlen beszélgetésből, és bemelegítő játékokból áll. A második rész a játék fázisa. Valaki a csoportból, aki erre vállalkozik, és akinek a témájára a csoport ráhangolódott, főszereplővé válik, vagyis a csoport az ő problémájával foglalkozik. A csoport vezetője segítségével jeleneteket állít színpadra, amelyek az adott témához vagy problematikához kapcsolódnak. A főszereplő minden szerepet előjátszik, és a szerepeket kiosztja a csoport tagjaira. A jelenetek lejátszása után következik a harmadik, lezáró fázis, amelyben a csoport megosztja a játék során tapasztalt, illetve a játék során felidéződött korábbi élményeit.

Milyen területeken alkalmazzák a pszichodrámát?
A pszichodráma módszerének rendkívül széles a felhasználási területe.
Alkalmazható önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, de jól használható az oktatásban, képzésekben. Önálló vagy kiegészítő pszichoterápiás módszerként alkalmazható a gyógyításban. És végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a pszichodramatikus színházat, ahol a közönség és a művészek együttes munkája, improvizációja során jön létre a mű.

Induló önismereti csoportok országszerte
További információ: pszichodrama.lap.hu

Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.