Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Férfiszerepek - a férfi személyiségének alkotóelemei


Miből áll a férfi?

A Jungi (C. G. Jung) modell szerint a férfi személyiségnek 6 fontos alkotórésze van, amelyeket „szerepek”-nek hívunk. Ezek a szerepek a személyiségfejlődés során alakulnak ki, kialakulásokhoz bizonyos feltételek kellenek, és az egészséges személyiségben valamennyi szerep megtalálható. Életkortól, élethelyzettől függ, hogy melyik szerepünk a domináns, de valamennyinek meg kell lennie ahhoz, hogy egészként tudjunk működni. Egyes szerepek komoly hiányosságai esetén azok rovására más szerepek kerülhetnek túlsúlyba, borulhat az egyensúly. Melyek is az alap férfi szerepek?

Férfi szerepek – a férfi személyiségének alkotórészei 

A király szerepet az édesanyától kapja meg a fiú gyerek, közvetlenül a születés után. Lényegi vonása, hogy ő az „uralkodó”, meghatározó a gyerek számára a csodálat érzése. Könnyen felfedezhető a férfiakban a későbbiekben is ez a vágy a csodálatra. Sőt, bizonyos kutatások alapján, míg a nők számára a „szeretve lenni” a legfontosabb dolog, addig a férfiaknak a „csodálva lenni” érzése. Nagyon fontos ebből nekünk, nőknek, hogy ahhoz, hogy párunk jól érezze magát mellettünk, kifejezésre kell juttatni a csodálatunkat is.
Következő szerep a katona. Meghatározó szava az agresszió, és az óvodáskorra tehető a kialakulása. Nekünk, felnőtteknek, szülőknek nagyon fontos lenne szembesülnünk azzal, hogy az agressziót nem megszüntetni, hanem mederbe terelni kell. (Az erőszakot, amit az agresszió okozhat, természetesen nem lehet semmilyen formában elfogadni.) Amit ez a gyakorlatban jelenthet, az például az, hogy az óvodai agresszív viselkedéseknél először is teret kellene arra találni, ahol egy kisfiú „kitombolhatja” magát, mert önmagában a viselkedés korlátozása még nem szünteti meg az agresszív késztetéseket. Jó helyzetben van az a gyerek, akivel például az édesapa vagy a nagyapa „csatázik” otthon, mondjuk megküzdenek egy várnak kikiáltott bokor meghódításáért.
A katona szerepet követi a lovag szerep kialakulása, meghatározóan az iskoláskorban. Fő jellemzője a gyengék védelme, valamint a romantika térhódítása. Már itt is látható, hogy ahhoz, hogy a fiú, a későbbi férfi védeni tudjon, ekkorra már képesnek kell lennie megküzdenie másokkal az általa fontosnak tartott dolgokért. Ebben nem a testi erő a meghatározó. A vékony, szemüveges kisfiú, aki szembe mer szállni a tanárával valamelyik társa igazságának védelme érdekében, már a lovag szerepet „gyakorolja” a férfi léte egyik fontos elemeként.
A kamaszkorban alakul ki a pap szerep, amely a transzcendens felé közelít, a transzcendenst közvetíti a környezete felé. Ez talán megfogalmazható egy elvárásként is a férfiak felé, hogy legyen irányító szerepük abban, hogy a társadalom, és ezen belül is a család az emberi lét testi, lelki dimenziói mellett a szellemi lét dimenziójával is számoljon, építse be mindennapjaiba.
Szintén a kamaszkorban alakul ki a Casanova szerep is. Fontos jellemzője a „minden nő megszerzésére való törekvés”. A fiúk ebben a szerepükben gyakorolják, hogy mivel lehet a lányokra hatni, mivel lehet őket meghódítani, hogyan kell udvarolni.
Férfiaknál az utolsó szerep, ami kialakul, az apa szerepe. Ez konkrétan a gyerek megszületéséhez kötődik. Itt is van egy kis eltolódás a női szerepekhez képest. Egyrészt a férfi gyerekkorában nem készül az apa szerepre, másrészt felnőttként is egészen konkrétan kell „megtapasztalnia” a gyereket ahhoz, hogy ez a szerep aktivizálódjon. Sok férfinál ez azt jelenti, hogy durván 3 éves kor körül, amikor már tudja tanítgatni a gyerekét, érzi át ezt a szerepet, másoknál a gyerek megszületésekor indul el az apaság, de olyan is előfordul, hogy már a magzati lét alatt kapcsolatot tud kiépíteni az apa a gyerekével, és ez alapján már ekkor belehelyezkedik az apa szerepbe.
Érdekes lehet számunkra, hogy a férfiak szerepei közül egyedül a Casanova az, ami egyértelműen a mi női mivoltunkra „vonatkozik”, a többi szerepe általában valamilyen külső erőhöz, más férfiakhoz, vagy a támaszra szorulókhoz képest határozza meg a férfi-létet. Ezt érzékeljük sokszor abban is, hogy nők jellemzően kapcsolatorientáltak, a férfiak pedig külvilág orientáltak. És ez így van jól. Ahhoz, hogy egymáshoz vonzódjunk, nagyon fontos a másságunk is, mert ez teszi annyira izgalmas kalanddá és végtelen nagy kihívássá is a férfi-nő kapcsolatot.
(Forrás: Simon Erika Örömteli Életért Alapítvány)
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.