Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Candidiasis felismerése és kezelése


A téma részletes áttekintését, az immunrendszer mûködését, helyreállítását, a betegség és terápia ok-okozati összefüggéseinek pontos felvázolását Tóth Gábor Allergia- és Candida kalauz címû könyve taglalja, amit tanácsos beszerezni minden beteg ember számára. 
 
Mi okozza a betegséget? A Candida az élesztõgombáknak egy, a mikrobiológiában jól ismert családja, amelyen belül számos különbözõ gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képezõ élesztõgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bõrén és bélcsatornájában is megtalálható. Részét képezi a biológiai egyensúlynak mind a külsõ környezetben, mind az emberi szervezeten belül. A bélflóra részeként folyamatosan verseng a hasznos tejsavbaktériumokkal a táplálékért.
 
A Candida albicans elvileg ártalmatlan élesztõgomba. A normál bélflórában található Lactobacillus és Bibidobacterium kultúrák állandóan ellenõrzésük alatt tartják, így a szimbiózis (mindkét fél számára hasznos együttélés) szabályai érvényesülnek. Eszerint a különbözõ tejsav baktérium - és gombafajták oly módon jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz, hogy ezzel sem a másik kolóniát, sem a gazdaszervezetet nem károsítják.
 
Az élesztõgombák ugyanúgy részt vesznek a szervezetben képzõdõ bomlástermékek hasznosításában, mint más bélben lakó mikrobafajok. A Candida albicans ún. szaprofita, vagyis oxigénmentes környezetben szerves hulladékok bontását végzi. Ilyen értelemben nem sorolható be az egyértelmûen káros vagy kórokozó fajok közé, hiszen része az egyensúly fenntartását szolgáló vitamin termelõ és káros melléktermékek átalakítását célzó folyamatnak. A candidiasis esetén nem maga a gomba kerül be a véráramba, hiszen az vérmérgezést idézne elõ ami nem igaz jelen esetben, hanem a káros, allergiát kiváltó, esetenként toxikus koncentrációt elérõ anyagcseretermékek felhalmozódásáról és a keringésben szétesõ sejtek által kiváltott káros hatásokról beszélhetünk az élesztõ gombák esetében.
 
Hogyan alakul ki a betegség? A candidiasis kiinduló pontját általában az jelenti, amikor bizonyos környezeti hatásokra (pl.: antibiotikum, stressz) csökken a bélrendszeri immunitás, így megindulhat a gombák szaporodása. A késõbbiekben a táplálkozás és az oxigén ellátás döntõen befolyásolja a folyamatot, ezért is kerül a további részekben hangsúlyozásra az életvitel szerepe. A külsõ elõnytelen hatások és az egyéni szokások együttese határozza meg a candidiasis kialakulási valószínûségét.
 
A Candida albicans több oldalról és szisztematikus módon támad. A nõi szervezet anatómiai felépítettségébõl adódóan a nemi és húgyúti szervek fertõzõdése indul meg a leghamarabb. A hüvely nyálkahártyáján eredetileg is megtalálható gombák megerõsítést nyernek és - megfelelõ nyálkahártya-immunitás hiányában - elindulnak a méh és petefészek irányába kellemetlen tünetek kíséretében (folyás, nyilalló fájdalmak, görcsök). A húgycsövön keresztül a hólyagba is eljuthatnak és így idézik elõ a candidiasisban szenvedõk nagy részénél tapasztalható fájdalmas hólyaghurutot. A támadás másik vonala a bõrfelület, amelyen elszaporodva helyi (lokális) gombásodás indul meg. A bõrfelület mint elsõ védelmi vonal immunitása így gyengül és az egyén hajlamossá válhat egyéb bõrbetegségekre is.
 
A szájban viszonylag ritkán jutnak uralomra a gombafajok, a jól ismert szájpenész szinte csak az újszülötteknél, csecsemõknél fordul elõ. Ennek ellenére a cukorban, édességekben és finomított ételekben gazdag étrend és a szájhigiéné elhanyagolása a szájüreg mikroflórájának kedvezõtlen eltolódását okozhatja. A megnövekedett, de tüneteket nem okozó, szájban található gombafajok rendszeresen lejutnak a tápcsatornába, és újabb kockázatokat jelentenek. Természetesen csak a gyomorsav által el nem pusztított gombák tudnak késõbb szaporodni a bélben, azonban a szétesõ gombasejtek is hátrányosak a szervezetre nézve. Az orrnyálkahártyán megtelepedõ és szaporodó gombák az orrüregbe és arcüregbe juthatnak, és ott berendezkedve rendszeresen és krónikus jelleggel gyulladásokat indukálhatnak. Amennyiben a Candida és egyéb gombafajok szaporodása elkezdõdött a bélrendszerben, a nemi szervek és vizeletkiválasztó rendszer üregeiben, valamint a bõrfelületen és szájban, akkor már csak egy fontos védelmi vonalat kell áttörni: a bélfal nyálkahártyáját. Ebben az esetben ugyanis a gombák felszívódhatnak és bekerülhetnek a keringési rendszerbe elõidézve az ún. szisztémás candidiasist.
 
A szisztémás candidiasis az egyik legriasztóbb jelenség, hiszen a keringés segítségével a gombák vagy azok örökítõ anyagai gyakorlatilag szabadon utazhatnak a szervezet bármely részébe. Természetesen a vérben található összetett immunrendszeri védelem idõvel mûködésbe lép, azonban a gombák folyamatos utánpótlása és a helytelen életvitel által elõidézett gyengébb fehérvérsejt mûködés meghátrálásra készteti a felfegyverkezett védelmi rendszert, a hadviselést még csak kóstolgató gombákkal szemben. A belsõ immunrendszer - a bélfalban mûködõ védelemhez hasonlóan - szintén nem vár gombás eredetû támadást, így némi fáziskéséssel indul meg az ellenanyagképzés és eliminálás, ami elõnyhöz juttatja a candida sejteket.
 
Hangsúlyozandó, hogy a normálisan funkcionáló bélnyálkahártyán a gomba sejtjei, örökítõ anyaga és nagy molekulájú anyagcseretermékek nem juthatnak át. A szisztémás candidiasis kizárólag akkor indulhat el, ha a bélfal áteresztõképessége valamilyen oknál fogva (pl: antibiotikum, helytelen étrend, rendszertelenség, stressz stb.) megváltozik és a bélnyálkahártya átjárhatóvá válik.
A Candida sejtek túlszaporodásának és a bélfal-státusz megváltozásának egy idõben kell jelen lennie a kórfolyamat elindulásához. Ezen túlmenõen a vérben lévõ belsõ védelmi rendszerek és a belsõ nyálkahártyák meggyengülésére is szükség van az egyébként kis állóképességû gombák szaporodásához. Mindezek a feltételek a korunkban élõ, általános életvitelt folytató „modern” embernél sok esetben teljesülnek, így a gombás betegségek népbetegséggé válhattak. Számos esetben elõfordul, hogy a beteg béltraktusában már nagymértékben elszaporodott a Candida albicans, sõt a nemi és urulógiai szerveket is megtámadta, azonban a keringésben még nincs jelen. Ez a vérben található erõsebb immunitásnak tudható be, ugyanakkor sok esetben - ha nem történik változás az életmódban - ilyenkor csak idõ kérdése a szisztémás kórkép megjelenése. Ebben a stádiumban még viszonylag jó hatásfokkal, rövid idõ alatt visszafordítható, illetve kezelhetõ a betegség, míg késõbb már csak óriási erõfeszítések mellett várható hasonlóan sikeres eredmény. Érdemes tehát az emésztési zavarokkal, erõs puffadással, végbéltáji viszketéssel és nyilalló bélrendszeri fájdalommal járó tünetek hátterét mielõbb kivizsgáltatni, és a szükséges lépéseket megtenni, amíg a gombatelepek nem alapozódnak meg a test egyéb régióiban.  (Forrás:Pilis-Vet Kiadó )
 
 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.