Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Menj fel a hegyre, igyál egy jó teát, és várj


A meditáció a test, az érzelmek és gondolatok lecsendesítése. Ahogyan testünk megtisztul a böjt során, úgy a meditáció során, a csend, nyugalom hatására a lélek és az elme nyugszik meg. 
 
Meditáció, a megvilágosodás kicsiny lépései
A meditáció a test, az érzelmek és gondolatok lecsendesítése. Ahogyan testünk megtisztul a böjt során, úgy a meditáció során, a csend, nyugalom hatására a lélek és az elme nyugszik meg. Ahhoz, hogy új életerővel töltődjünk fel, először ki kell üresednünk, meg kell szabadulnunk a magunkkal hurcolt terhektől, gondoktól. A meditáció alatt megszűnik a külvilág, a belső világra összpontosítunk, megszűnnek a vágyak, az elvárások, az érzelmi hullámzások. De vajon képesek vagyunk-e az ellazulásra, a relaxációra?
 
Napjaink legnagyobb részét a munka és az otthoni teendők töltik ki, szinte időt sem hagyva magunknak a pihenésre. Pedig ugyanannyi időt kell áldozni a passzivitásnak tűnő, kikapcsolódást adó tevékenységekre, mint az erőt felhasználó aktivitásra. A változás természeti törvénye szerint a jin-nek, jang-nak egyensúlyba kell kerülnie, különben a sors gondosodik a kényszerű pihenésről, akár egy enyhe megfázás, akár komolyabb betegség formájában.
 
A keleti filozófiai szemlélet szerint minden szenvedés oka a vágyban van. Vágy az anyagiakra, a hatalomra, a másik nem meghódítására és mindig többre, mert a vágy mindig újra éled. Valójában minden vágy mélyén a teljes élet iránti igény jelenik meg. Ezt keressük párkapcsolatainkban, a munkánkban, hatalmi harcainkban és jó esetben a pihenés alkalmaiban is.
 
A Semmi* megismerése (*azért nevezik semminek, mert a szokványos értelem számára felfoghatatlan)
 
Amikor figyelmünk az anyagi, materiális lét felől a szellemi dolgok felé fordul óhatatlanul kérdések fogalmazódnak meg bennünk. Általában nagyobb traumák, tragédiák hatására néhányunk elindul a szellem ösvényén.
 
Első lépés a tisztítás. Kívül, belül.
Második lépés a lazítás, megfelelő testhelyzet felvétele. Majd következhet a meditáció. Ez lehet tematikus, vagy konkrét tárgy nélküli. A tudat lecsendesítésének kezdete a figyelem, a koncentráció edzése. Legjobb a természetben kísérletezni, ott megfigyelni az erdő ezerszínű zöldjét, egy fatörzs formáját, a fű táncát a szélben, a levelek rezgését. Ilyenkor befogadóvá válunk, egyszerűen csak megfigyelők, külső szemlélők leszünk, megpróbáljuk megtapasztalni az adott tárgyat vagy élőlényt olyanságában, amilyen éppen abban az adott pillanatban. Van egy kínai mondás: menj fel a hegyre, igyál egy jó teát, és várj. Ebben benne van a természettel való kapcsolat megteremtése, az eltávolodás a mindennapi hajszától, az egyedüllét, amelyben megtapasztalhatja az ember, hogy tulajdonképpen nincs egyedül. A tea lényege, hogy folyékonyságot adjon az energiák menetének. A megakadásokat, az elakadásokat a víz vagy a szél kitisztítja. A tea jó a testnek és a léleknek is, éberséget ad. A teaszertartás jelentősége hatalmas keleten, akár több órás meditációban az éberség fenntartására használják.
 
De otthon is meg lehet teremteni ezt a nyugalmat. Egyszerű meditációs gyakorlat a gyertya lángjának, a kályha tüzének megfigyelése, vagy a légzésfigyelés. Figyelje meg a levegő ki-és beáramlását, így előbb-utóbb azon veszi majd észre magát, hogy lassan kezd megnyugodni. Kezdetben eredményes lehet 10-15 perc meditáció, később azonban célszerű növelni az időtarta mot. Nem szükséges mindig rákészülni, elég, ha megpróbál légzésfigyeléssel egy nyugodt állapotba kerülni. Fontos, hogy ne akarjon semmit tenni, vagy azonnal megváltoztatni. A változás ugyanis szinte automatikusan megtörténik, ahogyan az ember visszatalál a természet ritmusához. Esetleg egy önt foglalkoztató kérdést feltehet magának, a meditáció során. Előfordul, hogy megérkezik a válasz. Az általunk megszólított erő képes velünk kommunikálni. Csupán rajtunk múlik, hogy a válaszokat el tudjuk-e fogadni, befogadókká tudunk-e válni, el merjük-e viselni a válaszok súlyát.
 
Időnként megesik, hogy a nyugalmi állapot eléréséhez először aktivitásra van szükség, ilyenkor végezzen kiadós testmozgást, és csak utána üljön le meditálni.
 
Legtöbben félünk a semmivel való találkozástól, attól, hogy figyelmünket elvonjuk a külvilágról, és befelé figyeljünk. Pedig a belső világ nem kevesebb és nem értéktelenebb, mint az, ami rajtunk túl van. Az élet problémái elől nem lehet a meditációba menekülni. Viszont a meditáció átélései és információi áthozhatók napi tevékenységeinkbe. Segítik a helytállást minden téren.  
 
Hogyan meditáljon?
Fontos, a megfelelő testhelyzet. A lótuszülés az egyik legelterjedtebb meditációs pozíció, de sokak számára ennek kivitele évek gyakorlatozása esetén is sikertelenséget hozna. Kiváltható töröküléssel, széken ülő, vagy akár álló helyzettel is. Tartsa a hátát egyenesen, a fejét enyhén hajtsa le, egy pontra fókuszáljon. Kezeit köldöke alatt fonja össze, vagy tárja ég felé nyitott tenyereit. Próbálja meg lecsendesíteni elméjét, hagyja, hogy a gondolatok jöjjenek-menjenek, de ne merüljön el bennük. Szemlélje csak őket, mint egy idegen. Egy idő után észreveszi, hogy egyre ritkábban vonódik el a figyelme, félelmei elhagyják, majd eljut a csend, nyugalom állapotába, esetleg ráébred dolgokra, felismerései lesznek.
 
Ezek lehetnek a tudatosság kiterjesztésének, a megvilágosodásnak kicsiny lépései. Legyünk türelmesek magunkhoz.  
 
Az írás Kovács Lajos csikung oktatóval történt beszélgetés nyomán jött létre.
Nagy Beatrix magicafe.hu
 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.