Üres bölcsőt ringat...
Hétfő volt, mikor született
Én kivártam volna,
de nem lehetett
Tudod, a számla nagy,
a munka se vár
S jött a hír, hogy
a fiam már jár...

tovább>>>
 
'; ?>
Google PageRank

Önismeret, személyiségfejlesztés


„Hogyha kihozod magadból, ami benned lakozik, a benned lakozó megment téged.
Hogyha nem hozod ki magadból, ami benned lakozik, a benned maradó tönkretesz."
Tamás apostol

A Homo homosexualis
Elég nézni a híradót, hogy lássuk: az azonos neműek iránti vonzalom még ma is hihetetlen indulatokat kavar. Botránykő, amikor egy politikus, televízió-személyiség nyilvánosan "színt vall", s "fajnemesítő" bandák járják a várost, hogy laposra verjenek egy-egy általuk "ferde hajlamúnak" vélt egyént... A melegmozgalmak, a nemi identitásnak megfelelő átoperálások, a crossdressing (ellenkező neműek ruháinak viselése) ma még devianciák, furcsaságok, de valójában történelmi perspektívából mindez egy küzdelem azért, hogy a kultúra befogadja az Embert. Olyannak, amilyen... (Forrás: tenyek-tevhitek.hu)

Dr. Susan Forward: Mérgező szülők - könyvajánló
Hogyan szabaduljunk meg fájdalmas örökségünktől és nyerjük vissza életünket?
Kik azok a mérgező szülők?
Mit tesznek gyermekeikkel?
Miért kell visszatenni szüleinkre a felelősséget gyermekkori élményeinkért?
Miért a düh a gyógyulás felé vezető út kezdete?
Miként látszik szüleink öröksége válásunkban, maximalizmusunkban, nem kielégítő párkapcsolatunkban, intimitás iránti vágyunkban és ettől való rettegésünkben, vagy épp érdekeink érvényesítésének nehézségében?
Milyen módszerekkel tudjuk kézbe venni életünket úgy, hogy ne a szüleink elvárásainak feleljünk meg?
Ki az az aranygyerek és miért nincs valódi gyerekkora?... (Forrás: antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu)

Gondolataim népbetegségünkről, a cukorbetegségről
...Én egyértelmű összefüggést látok a cukorbetegség, mint legnagyobb népbetegségünk, és aközött a tény között, hogy egész Európában mi magyarok nézünk a legtöbbet TV-t. /Ebben is első vagyunk!/ Négy és fél óra ,ami egy átlag magyarra jut naponta. Döbbenetes!...És vajon mi helyett TV-znek az emberek? Minek a rovására megy ez a rengeteg idő? Az ÉLET helyett választják oly sokan ezt! Ahelyett, hogy a saját életüket élnék, többnyire mások /jelentős részében hazug/ életét élik... (Forrás: Soma Mamagésa)

A családi diszfunkciók felismerése és hatásuk kezelése
...Ha a szülő alkoholista, valamilyen pszichiátriai betegségben szenved, esetleg erőszakos a gyermekével, vagy csak túlságosan merev és szigorú, az nemcsak a család működésében idéz elő zavart, hanem adott esetben a gyerek egész életére kihat. A diszfunkcionális családban nevelkedett emberek közül sokan ugyanis még felnőttkorban is a családi problémák következményeitől szenvednek: gyakran problémájuk van az intimitással, így nehézséget jelent számukra a bensőséges kapcsolatok kialakítása és ápolása; önbizalomhiányban szenvednek, és nehezen bíznak másokban; rettegnek attól, hogy könnyen elveszíthetik az önuralmukat; képtelenek szembenézni a valósággal, és hajlamosak palástolni érzéseiket…(Forrás: Dudits Józanság Programok)

Szendi Gábor: Na most majd jól megváltoztatom az Életemet
De jó, itt az Újév, megint meg lehet változtatni az Életünket. Ezentúl alapjaiban minden másként lesz. Lefogyunk, eldobjuk a cigit, lángra lobbantjuk kihűlt kapcsolatunkat, nagy dolgokba kezdünk, kinyílunk a világ felé, barátaink lesznek, egyáltalán: ezentúl boldogok és kiegyensúlyozottak akarunk lenni. Ok, ok. De hogy is volt ez tavaly? Nem ugyanezt határoztuk el tavaly ilyenkor?…Nem tud aludni? Ne akarjon aludni. Tanuljon meg relaxálni, és relaxáljon reggelig. Tuti, hogy közben el fog aludni. De csak mert nem akart. Le akar fogyni? Ne fogyni akarjon. Éljen érdekesebb életet, s majd alig jut eszébe enni. És merjen éhes lenni, hisz sok ember ettől fél, s ezt megelőzendő tömi magát. Fedezze fel az éhség új ízét… (Forrás: pszichoterapia.tenyek-tevhitek.hu)

Hetedíziglen megtorolva
…„Úgy szeretlek Téged, ahogyan vagy, a Te saját minőségedben fogadlak el Téged. Tudom, hogy a legjobb kiadása vagy annak, aki Te vagy.” Hellinger azt mondja, erre az élményre vágyódik minden ember, minden létező. A sikeres párkapcsolat titka tulajdonképpen ebben a két mondatban összesűríthető... Az emberi életek láncolatában, mióta világ a világ, sok-sok szépség, de ennél milliószor több szörnyűség is történt; s ha úgy vesszük, mindennek a tengelye a kirekesztés vagy az elfogadás. (Forrás: harmonet.hu)

Kik azok, akik "elzabálják" az energiánkat?
Szorító érzést érzel a mellkasodban, amikor elkezd veled beszélgetni? Hirtelen elgyengülsz, fáradtnak érzed magad, amikor felveszed a telefont, és ő szól bele? Fejfájás gyötör, ha csak megszólal, attól is?... (Forrás: eletforma.hu)

Mit tehetünk a boldog öregkorért?
…az élet gondjait próbálják kissé kívülebbről szemlélni. Ez ugyan nem mond ellent annak, hogy ne figyeljék a környezetükben élők sorsát, gondjait, de a terheket ez a generáció már nem veheti magára. Arra is int, hogy ne kiszolgálói legyenek szeretteiknek, hanem együttérző, segítő társai…(Forrás: stop.hu)

A harag betegségeket okoz
(Forrás: egeszseg.origo.hu)

Valójában ki vagyok én?
Színház az egész világ - írta Shakespeare. Azt viszont kevesen gondolják, hogy nem csak szereplők, de író-rendezők is lehetünk életünk színpadán. (forrás: eletforma.hu)

Miért kerülök újra meg újra hasonló helyzetekbe? Hogyan változtathatnék ezen? Pedig már százszor megfogadtam, hogy másként teszek! Ismerősek ezek a kérdések? A pszichodráma módszerének rendkívül széles a felhasználási területe. Alkalmazható önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, de jól használható az oktatásban, képzésekben. Önálló vagy kiegészítő pszichoterápiás módszerként alkalmazható a gyógyításban... Mi a pszichodráma és mikor indulnak csoportok?

Az enneagram segítségével megismerheted magad és a többieket is 
Helyes önismeret megszerzése, mert ez alapfeltétele a kiegyensúlyozott "boldog" embertípus felé való növekedésnek, az úgynevezett önmegvalósításnak.
Mások megismerése, mert ez az alapja a tőlünk nagyon különböző embertársunk türelmes elfogadásának és annak, hogy segítségére lehessünk a másik ember önmegvalósítási törekvésének.
Gyakorlati útmutatást ad a kimozdulás, "gyógyulás" irányába.
Rámutat megváltásunk szükségességére és annak lényegére.
Enneagram teszt

Az optimisták egészségesebbek
(Forrás: pszichologia.blog.hu)

A papánkhoz megyünk feleségül...
...fiúkat és lányokat egyaránt befolyásolja a párválasztásnál a szüleikhez fűződő viszonyuk. A szakember azonban úgy gondolja: elsősorban a belső tulajdonságok irányítanak bennünket...

Ugye Te is ismersz olyan embereket, akik még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetből is győztesen kerültek ki, mert képesek voltak saját rejtett erőtartalékaikat felszínre hozni? Ha Te is úgy érzed, hogy képes vagy megoldani a problémáid saját erődből, akkor érdemes megismerkedned az itt található önsegítő módszerekkel…(Forrás: segitekmagamon.hu)
Egy ingyenes, online önismereti tréning ezekkel a módszerekkel és szemlélettel ismertet meg

Kíváncsi vagy rá, hogy mennyire vagy rugalmas, tanulékony, toleráns vagy asszertív? Itt sok-sok online teszt közül választhatsz: Ingyenes személyiség-, képesség- és vezetői tesztek
(Forrás: staffing.hu)

További megoldási lehetőségek témakörök szerint:
1. Életvezetés
2. Stresszkezelő technikák
3. Depresszió-kezelés és -megelőzés
4. Táplálkozás
5. Mozgás, aktív életmód
6. Önismeret, személyiségfejlesztés
7. Betegségmegelőzés, prevenció
8. Veszteségek, krízisek feldolgozása
9. Munkahelyünk, avagy a második otthonunk
10. Párkapcsolat, szexualitás
11. Gyereknevelés
12. Alkohol- és drogfüggőség
 

 
Oldal nyomtatsa
Stressz-teszt
Veszélyben van-e és ha igen, milyen mértékben a veled élő férj, társ,
apa vagy fiú? 

tovább>>>
 
Csatlakozók
Legidősebb csatlakozó tagunk ekkor született:
1928-03-21

Legfiatalabb csatlakozó tagunk ekkor született:
2008-04-19
 Utolsó frissítés:
2012. 02. 18.